Lexmonds vrienden

“Het heeft te maken met die diepgewortelde thetische behoefte van de mens. Wie alle onderlinge verbanden wil doorzien, en die daarna ook nog eens wil gaan beschrijven, die komt niet verder. Dat kan alleen doorbroken worden door stelligheid. Maar stelligheid zonder leer is dogmatiek. En dus zorgen we voor stelligheid mèt leer. En zo heb jij een verhaal bedacht om een attentie van je baas niet te hoeven waarderen.”

“Ja, ja, ratel jij maar door,” zei ze, terwijl ze een kruimeltje van de tafel op haar hand veegde. “Ondertussen zit ik er mooi mee. Die oelewapper, die wil met me naar bed. Mijn voorgangster heeft hij ook de deur uitgeneukt.”

Professor Lexmond, hoogleraar rechtsfilosofie, bereidt zijn magnum opus voor, een boek waarin uitgelegd wordt hoe de wet symbool staat voor het begrip rechtvaardigheid. Gedreven door een onbewust verlangen naar de creativiteit van zijn jeugd, heeft hij daartoe zelfs de voor hem karakteristieke baard afgeschoren.

Maar het zit hem niet mee. Behalve door het gezeur van zijn vrouw, worden zijn tijd en energie in beslag genomen door de plannen waarmee de rector de nieuwe bezuinigingsvoorstellen van de overheid wil omzeilen, door een ingewikkeld geval van tentamenfraude, en door een lastige sollicitant die op grond van een door Lexmond gemaakte vormfout een rechtszaak aanspant.

Doordat om hem heen collega’s vlijtig en succesvol aan de academische weg lijken te timmeren, groeit bij hem de twijfel. Is het mogelijk dat hij niets nieuws over de symboolwerking van de wet te melden heeft? Is de overtuiging dat hij ooit, toen hij nog jong en baardloos was, nieuwe inzichten had, niet een illusie, gecreëerd door de hoogmoed van de jeugd in het negeren van wat anderen al gedacht en geschreven hebben?

Elders, ver verwijderd van de universiteit van Lexmond, doet een rechercheur die zich voordoet als een drugshandelaar, zaken met een jonge Colombiaan die doet alsof hij niet weet dat de drugshandelaar een rechercheur is. Terwijl Nederland in de ban raakt van de “IRT-affaire” ervaart Lexmond de relativiteit van juridische symboliek.

TitelLexmonds vrienden
Ondertiteleen kleine roman
Reeksn.v.t.
editieTweede, bijgewerkte editie
Redactie / bezorgingJohan Verheer
ISBN/EAN
NUR300
Aantal pagina’s275
Verschijningsjaar2025
Vaste boekenprijsnog te bepalen
Geldigheid aanbodzolang de voorraad strekt. 
Referentiemateriaal1e hoofdstuk uit de teksteditie van 1995
VoorwaardenZie algemene voorwaarden
Te bestellen vanafmaart 2025
Wijze van bestellenbestelling at domeinnaam
Levering en leveringskostenHet adres dat is opgegeven bij de bestelling geldt als afleveradres. Er zijn geen aanvullende leveringskosten.
Betaling